İRLANDA CUMHURİYETİ DİPLOMATİK HEYETİ ANKARA BAROSUNU ZİYARET ETTİ

İrlanda Cumhuriyeti Meclis Başkanı Sean O Fearghai, İrlandanın Türkiye Büyükelçisi John McCullagh, ile mecliste grubu bulunan siyasi parti temsilcilerinin ziyaretinde görüşmelere Ankara Barosunu temsilen Başkan Av. Mustafa Köroğlu, Genel Sekreter Av. Ersin Soybaş, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Zeynep Tepegöz ve Av. Elçin Özge Şimşek Çağlayan katıldı. Baromuzun Uluslararası İlişkiler Merkezi Başkanı Av. Hakan Çınar, Merkez Saymanı Av. Onur Özkan, Merkez Yazmanı Sinem Doğan ile Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Merkezinin Başkan Yardımcıları Av. Onur Özcan Yeniay ve Av. Hikem Şengül’ün de katkı sağladığı toplantıda İnsan Haklarının korunması, İrlanda ile Türkiye diplomatik ilişkilerinin güçlendirilmesinde baroların rolleri ve açık diyalog yolu ile geliştirilecek karşılıklı iş, işleyiş ve iş birliğinin geliştirilmesi konuları görüşüldü.

Meclis Başkanı konuşmasında İrlanda örneğinde kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması yönünde yapılan çalışmalardan söz ederek, Türkiyenin İstanbul Sözleşmesinden ayrılmış olmasından duyduğu şaşkınlığı ve üzüntüyü paylaştı. Geçmiş yıllarda ülkesinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle avukatlara hükümetleri tarafından yapılan ödemelerin azaltıldığını, krizin sona ermesinin üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen önceki duruma dönülmemiş olması nedeniyle İrlandada şu anda avukatların grev yapmakta olduğunu belirtti. 

Başkan Av. Mustafa Köroğlu ise konuşmasında yurttaşların nazarında baroların güvenilirliğinin yüksek olduğunu, yakın zamanda ülkemizin yaşadığı deprem afetinde muhtaç durumdakilere yardım etmek isteyen yurttaşların bağışlarını Ankara Barosu eliyle bölgeye ulaştırmak istemiş olmalarının bu durumun göstergesi olduğunu belirtti. Gelen soru üzerine Türk yargısında güvenilirliğin de yine baroların katkısı ile arttırılacağını söyleyen Başkan Köroğlu, Baromuzun bir hukuk kurumu olarak yüz yıldır cumhuriyete, hukuk devletine ve demokrasisine yönelik kalkışmaların da karşında olduğunu açıkça ifade etti. Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi konusunda Ankara Barosu olarak 13 yıl önce hayata geçirilen Gelincik Projesi ile yurttaşların adalete erişimlerinin kolaylaştırılması için yapılan adlî yardım ve CMK uygulamalarından bahsederek Türkiyede de avukatların da yaşadıkları sorunları dile getirmek amacıyla nisan ayında 5000 avukatın katılımıyla Büyük Savunma Mitinginin gerçekleştirildiğini bildirdi. Ankara Barosu ile Dublin Barosu arasında iş birliği ile meslektaşlar arasında irtibatın sağlanması amacıyla baro temsilcilerinin karşılıklı heyet ziyaretleri yapması konusu da toplantıda görüşülen konular arasında yer aldı.