Sosyal Medya

   

Önemli Tarihler

  • Bildiri özetlerinin son gönderimi
    07.11.2023
  • Kabul edilen bildirilerin ilanı
    01.12.2023
  • Kongre Programının ilanı
    08.12.2023
  • Kurultay tarihi
    11-14 Ocak 2024

 

ANKARA BAROSU

13. ULUSLARARASI HUKUK KURULTAYI

YÖNERGESİ

  1. Konu:
Ankara Barosu Yönetim Kurulu, 13. Uluslararası Hukuk Kurultayı 11-14 Ocak 2024 tarihleri arasında “Yargı Reformu Stratejisi” konusunda yapma kararı almıştır.
  1. Biçim:

Kurultayda yer alan toplantılar; panel, açık oturum ve çalıştayı kapsamaktadır. Kurultay TBB Litai Otel’de gerçekleştirilecektir.

  1. Kurultay Organları:

Düzenleme ve Bilim Kurulu olmak üzere iki ayrı kurul faaliyet yürütecektir. Bu kurulların oluşumunda yetkili organ Ankara Barosu Yönetim Kurulu’dur.

  1. Usul:

Düzenleme Kurulu, Bilim Kurulu ile aşağıda yer alan koşullar çerçevesinde hareket edecektir.

  1. Kurultay, Düzenleme Kurulu tarafından kural olarak açık çağrı usulü ile duyurulacaktır. Ancak Düzenleme Kurulu’nun davetli konuşmacı çağırması mümkündür.
  2. Bildiri özetleri, 500 kelimeyi aşmayacak şekilde Türkçe, İngilizce veya Fransızca dillerinde yazılacaktır. Katılımcılar özel oturum önerebilirler; özel oturumda yer alacak bildiriler Bilim Kurulu tarafından birlikte değerlendirilir.
  3. Düzenleme Kurulu’nun seçeceği iki kişiden oluşan sekretarya, bildiri özetlerini yazarlarının isimlerini kapatarak Düzenleme Kurulu'na sunar. Sekretarya üyeleri Bilim Kurulu’nda yer almayacaktır.
  4. Düzenleme Kurulu, isim kapalı bildiri özetlerinin uzmanlık alanına göre Bilim Kurulundan hangi üyeye gönderileceğini belirler ve Sekretaryaya bildirir. Yazışmaları Sekretarya yürütür.
  5. Bilim Kurulu, bildiri özetlerini bilimsel yöntemlere göre değerlendirir.
  1. Toplantı Türleri

Kurultayın ilk günü, toplantı açılış konuşmalarını takiben açık oturum şeklinde devam edecektir.

Kurultay’ın ikinci ve üçüncü günleri olan 12-13 Ocak tarihlerinde, belirlenen konuşma başlıkları sabahları iki, öğleden sonraları iki oturum olmak üzere, iki ayrı salonda ayrı oturumlarda ele alınacaktır.

Kurultay’ın dördüncü günü öğleden önce Kurultay Yürütme Kurulu (KDK) tarafından belirlenecek olan konularda meslektaşlarımızın da aktif katılımı ile Çalıştay düzenlenebilecektir.

Dördüncü gün Açık Tartışmanın ardından Kurultay Kapanış Bildirgesi sunulacaktır.

  1. Konu Başlıkları ve Konuşmacılar

Kurultayın iki gününün konu başlıkları belirlenmiş olup, diğer iki gün toplantılarının konu başlıkları Kurultay Yürütme Kurulu (KDK) tarafından 01.12.2023 tarihine dek belirlenecektir.

Panellerde sunum yapacak konuşmacılar, 20 dakika süre ile sunumlarını yapacaklardır. Sunumlardan arta kalan zaman içinde oturum başkanı salondaki izleyicilerin sorularına yanıt amacıyla panele katılanlara söz verebilecektir.

Konuşmacılara plaketleri toplantı sonlarında sunulacaktır.

  1. Özel Oturumlar

Bilim Kurulunca uygun görülen katılımcıların önerdiği özel oturumlar ile Bilim Kurulunun belirlediği özel alanlarda özel oturumlar gerçekleştirilecektir. Özel oturum temaları aşağıda belirtilen konu başlıkları içerisinden öncelikli olarak seçilecektir. Katılımcılar bu temalar dışında yargı reformu başlığı altında başka özel oturum konuları önerebilir.

Özel Alanlar:

  • Üzerinde her zaman çok tartışılan, demokratik hukuk devletinin temel özelliği olan ifade özgürlüğü, ifade özgürlüğünün sınırlandırılması, eleştiri/hakaret tartışmaları  
  • Anayasamızın tanıdığı haberleşme hürriyeti ve başlangıç hükümleri bağlamında, İnternet sitelerine erişim engeli uygulamasında objektif ve somut kriterler belirlenmesi  
  • Hakim güvencesinin teminat altına alınması için HSK’nın yapısının ve işleyiş kurallarının söze konu güvenceyi sağlayacak ölçüde değiştirilmesi (Örneğin, Hakim ve Savcı Kurullarının ayrılması ve bağımsız yapıya kavuşturulması; mesleğe kabul ve atamalarının doğrudan kurullarınca yapılması, yüksek yargıçların kurul bünyesindeki özlük dosyaları gözetilerek, doğrudan yargıçlarca yapılacak seçimlerle atanmasının sağlanması; kurulları ayrılan, yargıç ve savcıların aynı binayı, aynı kürsüyü ve aynı dosyayı ortak kullanmalarının, yargıç ve savcının avukatın dahli olmaksızın dosya üzerinde görüş alışverişinde bulunulmaları riski yaratacak tüm uygulamaların önüne geçilmesi, yeni düzenleme ile yargı faaliyetlerine katılmalarının yasal düzenlemesinin yapılması vb.)  
  • Etik bir mesleki faaliyetin olmazsa olmazı, iyi bir meslek eğitimidir kabulüyle, hukuk fakültelerindeki eğitimin, akademisyen yeterliliğinin, fakülteye kabul koşullarının, mezunlarının staj eğitimlerinin, avukat, hakim ve savcıların mesleğe kabul kriterlerinin yeniden belirlenmesi, standartlara uymayan hukuk fakültelerinin kapatılması, avukat, hakim, savcı staj eğitimlerinin üniversite ortaklığı ile mastır düzeyinde düzenlenmesi ve mesleğe kabullerinin tez kabulüne bağlanması, meslek içi eğitim ve meslek içi yeterlilik sınavları  
  • Adalet Liselerinin, Adalet Yüksek Okullarının Sayısının artırılması ve bir Hukuk Fakültesi bünyesinde eğitim vermesinin sağlanması, Adalet Bakanlığına bağlı tüm birimlerde ve yargı yerlerinde bu okullar mezunlarının istihdam edilmesinin zorunlu kılınması (öncelik verilmesi değil), tüm bu okullarda eğitim standardının olması gerekene yükseltilmesi ve korunması  
  • Yargıç ve savcı görevini yürütenlerin, mesleki faaliyetleri sırasında meydana gelebilecek görev kusurları nedeniyle zarar gören tarafından doğrudan tazminat davası açılabilmesi  
  • Tüm duruşmaların SEGBİS kaydının yapılması, çözümlemesinin yanında istek halinde ses kaydının da taraflara verilmesinin sağlayabileceği usuli güvenceler  
  • Avukatlık mesleğinin saygınlığının artırılması (Örneğin, mali açıdan baroların güçlendirilmesi, baroların aidat politikaları, bir sözleşme olan vekalet akdinde Noter onayı zorunluluğu getiren yasal düzenlemeden dönülmesi vb.) 
  • İdari işlemlerin ve kararların gerekçeli yazılması, İdari yargıda yürütmenin durdurulması, idari arabuluculuk,  
  • Torba yasalar,  
  • Bilirkişilik (Adil olana yaklaşabilmek için bilirkişilerin duruşmalarda konu hakkında öncelikle sözlü beyanda bulunmalarının ve taraf vekillerince sorgulanmasının zorunlu hale getirilmesi, yazılı raporun bu sorgulama faaliyetinden sonra düzenlenmesi vb.)  
  • Yargı kararlarının gerekçeli olması,  
  • AYM Kararlarının bağlayıcılığının güçlendirilmesi,  
  • Adliyelerin fiziki koşullarının iyileştirilmesi (birden çok adliye bulunan illerde adliyelerin bir binada toplanması, UYAP sistemi ve CELSE uygulamalarının geliştirilmesi, savcılık aşamasında vekilin/müdafiin dosya takibi için ek izin alması zorunluluğunun sistemsel olarak kaldırılması, savcının bu hakkı ancak CMK 153/2’de öngörülen koşullarda istisna olarak kısıtlama yetkisinin bulunması vb.)  
  • Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının güçlendirilmesi ile birlikte ve gerekliliği ölçüsünde yasal düzenlemelere konu edilmesi, hızlı yargılama ve çözümden önce adil çözüme ulaşmak, haksız dava teşebbüsünün güçlü tazminat ile cezalandırılması,  
  • Neredeyse mutat uygulamaya dönüşen af ve af gibi sonuçlar doğuran infaz uygulamaları, 
  • Dezavantajlı grupların adalete erişimde karşılaştıkları güçlükler ve çözüm önerileri  
  1. Bildirilerin Sunulması

Bildiri sunacak yazarlar, 15.10.2023 tarihine kadar Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılmış bildirilerini sunacaklardır. Bildirilerde sayfa sınırlaması konulmamış olup, bildirinin sunulmasında 20 dakika ile sınırlandırılmıştır.

Açık Oturum, Açık Tartışma bölümlerinde yapılacak sunumlar ile yazarların sunduğu bildiriler, daha sonra soyadı sırasına göre sıralanarak Kurultay Kitapçığı (e-yayın ya da fiziki) olarak basılacaktır.

  1. Kurultay Dili

Kurultay dili Türkçe ve İngilizcedir, bu dillerde eş zamanlı çeviri yapılacaktır. Kurultayda sunulan bildiriler, konuşmalar ve tartışmalar daha sonra Kurultay Bildirisi de eklenerek kitap olarak yayımlanacaktır.

Kurultay için hazırlanan basılı evraklarda isimler “soyadı” sırasına göre alfabetik olarak düzenlenecektir. Konuşmacıların konuşma sıraları oturum öncesinde ayrıca belirlenecektir.

  1. Kurultay Programı ve Telif:

Kurultay programı Düzenleme Kurulu tarafından hazırlanır. Kurultay kitap ve yayınlarında yer alan bildirilere ayrıca telif ücreti ödenmeyecektir.

  1. Kurultay Takvimi:

Düzenleme Kurulu, Bilim Kurulu’nun onayı ile açık çağrı metnini en geç 15/08/2023 tarihinde ulusal ve uluslararası mecrada duyuracaktır.

15.10.2023 tarihine kadar bildirilerin gönderilmesi talep edilecek, 07.11.2023 tarihinde kabul edilen bildiriler duyurulacak, 01.12.2023 tarihinde ise program kesinleştirilecektir.

  1. Yürürlük
Bu Yönerge, 08/08/2023 tarihinde yapılan toplantıda Yönetim Kurulu tarafından Ağustos 2023 ayından itibaren uygulanmak üzere kabul edilmiştir.