TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ ADLİ YARDIM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 15 EKİM 2024 TARİHLİ VE 32693 SAYILI RESMÎ GAZETE'DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR

Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 15 Ekim 2024 Tarihli ve 32693 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

  Yönetmeliğe eklenen 5/A maddesi ile Ankara Barosu Adli Yardım Merkezinin uzun süredir uyguladığı taahhütname düzenlemesi tüm barolar bakımından standart uygulama hâlini almıştır. Ankara Barosunun bu konuda geliştirdiği taahhütname metni, başvurucuların adli yardım hizmeti sırasında yerine getirmesi gereken yükümlülükleri açık bir şekilde düzenlemektedir. Yönetmelik değişikliği ile tüm barolar bu taahhütnameyi kullanacak olup, başvurucuların maddi yarar elde etmeleri durumunda baroya ödeme yapma ve yanlış bilgi verilmesi halinde geri ödeme yükümlülükleri açıklığa kavuşturulmuştur. 

  Yönetmeliğe eklenen 6/a-3 hükmü Ankara Barosu Adli Yardım Çalışma Yönergesi’nde yer alan ivedi görevlendirme usulü, ülke genelinde geçerli uygulama hâlini almıştır. Bu düzenleme ile, başvurucuların hak kaybını önlemek amacıyla acil durumlarda Yönetmelik’te öngörülen sürelere tabi olmaksızın yurttaşın hak kaybına uğraması tehlikesinin önüne geçilerek avukat görevlendirmesi derhal yapılabilecektir.

  Yönetmelik ve ekinde yer alan belgeler, tüm barolarda standart hâle getirilmiştir. Bu düzenleme ile adli yardım başvurularında kullanılacak başvuru formu, taahhütname ve diğer belgelerde uygulama birliği sağlanmıştır. Böylece, barolar arasında süreçlerin daha tutarlı ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi mümkün hâle gelmiştir.

  Adli yardım başvurularının ve süreçlerinin elektronik ortamda kaydedilebilmesine olanak sağlayan bu düzenleme, baroların işleyişini hızlandırmakta ve sürecin takibini kolaylaştırmaktadır. TBB’nin yönetmelik değişikliği ile elektronik defter tutma uygulaması tüm barolar için zorunlu hale getirilmiştir.

  Yönetmelikle, adli yardım hizmeti verecek avukatların bu konuda düzenli eğitim alması zorunlu hale getirilmiştir. Bu düzenleme, meslek içi eğitimlerle avukatların adli yardım konularında uzmanlaşmasını sağlamayı hedeflemekte ve görevlendirmelerin bu eğitimleri tamamlayan avukatlar arasından yapılmasını öngörmektedir.

  Yönetmelikle; adli yardım başvurularında, e-Devlet erişimi olmayan başvuruculardan istenecek belgelerde esneklik sağlanmıştır.  Bu sayede, belirli belgelerin temin edilememesi durumunda, barolar bu belgelerin talep edilmesinden vazgeçebilecektir. Bu düzenleme, başvurucuların mağduriyet yaşamalarını önlemeyi amaçlamaktadır.

  Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliği’nin değişiklikleri içerir metnine https://d.barobirlik.org.tr/2024/3_Y%C3%B6netmeliktammetni.pdf  uzantılı bağlantıdan erişilebilir. 

Meslektaşlarımıza saygıyla duyurulur.