"TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN TAPU SENEDİ LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI'NIN 101. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!


Mustafa Kemal Atatürk'ün "Türk tarihinin dönüm noktası" olarak nitelendirdiği Lozan Barış Antlaşması, 1. Dünya Savaşı'nın galip devletleri ile Kurtuluş Savaşı'nı zaferle bitiren Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan'da imzalanmıştır.


Lozan Barış Antlaşması bir eşitlik ve bağımsızlık belgesidir. Türk Heyeti, 1. Dünya Savaşı'nı kazanan galip devletlerle eşit konumda müzakere masasına oturmayı ve antlaşmayı imzalamayı başarmıştır. 


Lozan Barış Antlaşması bir siyasal bağımsızlık belgesidir. Antlaşma, Türkiye'nin bağımsız bir devlet olarak tanındığı ve bunun uluslararası alanda tescil edildiği belgedir.


Lozan Barış Antlaşması adli, ticari ve ekonomik açılardan bir bağımsızlık belgesidir. Türk Devleti kapitülasyonların kaldırılması konusundaki talebini kabul ettirmiş ve her türlü adli ve ekonomik kapitülasyonlar kaldırılmıştır.


Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedi olan Lozan Barış Antlaşması, süreli bir antlaşma değildir ve "özüyle- sözüyle" yürürlüktedir. İmzalanmasından üç ay sonra 29 Ekim 1923'te ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti bu sağlam temele dayanır ve ilelebet payidar kalacaktır."