BASIN AÇIKLAMASI

ANAYASAMIZI VE ETTİĞİ YEMİNİ SAYIN CUMHURBAŞKANI’NA BİR KEZ DAHA HATIRLATIYOR; KENDİSİNİ TARAFSIZLIK İLKESİNE UYGUN DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa Referandumu’na ilişkin kampanya yürüttüğü için Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sayın Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’na yönelik sözleri, ibretlik olduğu kadar kaygı vericidir.

Sayın Cumhurbaşkanı öncelikle bilmelidir ki yargının ve hukukun vazgeçilmez bir parçası olan avukatların çatı örgütlenmesi olan Türkiye Barolar Birliği, hukuku bildiğini iddia eden değil hukuku bilen, savunan, yaşatan ve geliştirilmesine katkı sunan özerk ve bağımsız kurumların başında gelmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın "hukuk nedir, bunu bildiğini iddia eden kurumun başkanısın" diyerek değersizleştirmeye çalıştığı Sayın Metin Feyzioğlu, saygın bir hukuk profesörü, avukat ve çatı örgütümüz olan Türkiye Barolar Birliği'nin başkanıdır.

Türkiye’nin geleceğini yakından ilgilendiren Anayasa Referandumu’na ilişkin ‘evet kampanyası’ ne kadar yasal ve meşru ise ‘hayır kampanyası’ da o kadar yasal ve meşrudur.

Unutulmamalıdır ki düşünce ve ifade özgürlüğü, Cumhurbaşkanı ve ‘evetçilerin’ tekelinde olan bir hak değildir. Türkiye’ye bir rejim değişikliği dayatan Anayasa değişikliğine ilişkin görüş ve düşüncelerini her platformda açıklamak, herkes gibi Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın Anayasa ile güvence altına alınan temel hakkıdır.

Futbolcuların, şarkıcıların, türkücülerin, oyuncuların, sunucuların ‘evet’ demeye ne kadar hakkı varsa Sayın Feyzioğlu’nun da anayasa değişikliğinin neler getirdiğini anlatmaya ve 'hayır’ demeye o kadar hakkı vardır.

Yanlış olan Sayın Feyzioğlu’nun davet edildiği etkinliklerde Anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerini açıklaması değil, Sayın Erdoğan’ın tarafsızlık ilkesini, Anayasa’yı ve ettiği yemini çiğneyerek üstelik devlet olanaklarıyla evet kampanyası yürütmesidir.

Sayın Cumhurbaşkanı, “Bundan sonra acaba Türkiye'de yönetim içinde bulunanlarla nasıl bir araya geleceksin? Sen bir defa benim kapımı çalamazsın. Kapattım kapıyı” diyerek sadece evetçilerin cumhurbaşkanı olduğunu, referandumda evet çıkması halinde de sadece evetçilerin başkanı olacağını açıkça ortaya koyduğu gibi düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bu saldırı, anayasa değişikliğine ilişkin kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu da bir kez daha gün yüzüne çıkartmıştır.

Ankara Barosu olarak, en temel hakkı ve daha da ötesi görevi olan vatandaşı bilgilendirme ödevini yerine getirdiği için hedef haline getirilmeye çalışılan baromuz üyesi Av. Metin Feyzioğlu'nun yanında olduğumuzu ifade ediyor; Anayasamızı ve ettiği yemini Sayın Cumhurbaşkanı’na bir kez daha hatırlatıyoruz.

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI