BASIN AÇIKLAMASI

Ankara Barosu, gerek ülkemizin senelerdir içine çekilmeye çalışıldığı “normalleştirilmiş” hukuksuzluk düzenine gerekse avukatların içinde bulunduğu kaosa dikkat çekmek için bu sene 5 Nisan Avukatlar Günü’nde balo yapmamaya karar vermiştir. Bu sene, senede bir vuku bulan eğlencemizi daha aydınlık ve daha özgür günlerde 365 güne yaymak için erteledik. Çünkü eğlenceye ve mutluluğa ilişkin her feragatin özündeki fedakarlığın ve farkındalık yaratma gücünün farkındayız.

Eğlencemizi ertelemek için bizim pek çok nedenimiz var.

Örneğin içinde bulunduğumuz bu sene, 24 Ocak Tehlikede olan Avukatlar Günü Türkiye avukatlarına adanmıştır. Belirtmek gerekir ki, Tehlikede Olan Avukatlar Günü’nün varlığı tek başına trajediyse; bugünün bu sene Türkiye’de yaşayan ve tehlikede olan avukatlara adanması, bambaşka bir trajedidir. Dünyaya yaygın böyle bir trajedimiz varken eğlencemizi daha güzel ve daha özgür günlere erteledik.

Bizler, ekonomik sebeplerden ötürü canına kıyan meslektaşımız Gökhan Vural Arı’nın yası sene-i devriyesini doldurmamışken eğlenmeyi reddediyoruz.

Gözlerimizin önünde vahşice öldürülen Diyarbakır Baro Başkanımız Tahir Elçi’nin katillerinin geçen onca zamana rağmen hukuk önüne çıkarılmadığı bu hukuk düzeninde eğlenmeyi reddediyoruz.

Haksız, hukuksuz ve bir gösteriden ibaret sözde yargılamalarla meslektaşlarımızın tutuklandığı; adalete ve vicdana sığmayacak haksız cezalarla seslerinin kısılmaya çalışıldığı günlerde bizler de eğlenmeyi reddediyoruz.

Çok yakın zamanda meslektaşımız Selçuk Kozağaçlı’ya, babasının cenaze törenine kelepçe vurulduğu için Avukatlar Günü’nde eğlenmeyi doğru bulmuyoruz.

Liyakatin yok edildiği ve gösteri sahnesine indirgenen mahkemelerin işleyişini, avukatların içinde bulundukları ekonomik darboğazı, özellikle genç meslektaşlarımızın bir balo biletinin parasını dahi düşünecek duruma getirildiği ve tüm siyasilerin baş çevirip bir taraftan elleriyle inşa ettikleri ekonomik kaos düzenini ve böyle karanlık günlerde eğlenmeyi bir bütün olarak, tüm varlığımızla reddediyoruz.

Bu sebeple Ankara Barosu bu sene bir balo düzenlemeyecek. Ancak bu, Avukatlar Günü’nü kutlamayacağımız anlamına gelmesin. Bizler, Avukatlar Günü’nü bu sene her sene olduğundan daha büyük bir inanç ve hırsla kutlayacağız. Ancak bu sefer haksızlığa uğrayan, sesi kısılmaya çalışılan, intihara sürüklenen meslektaşlarımıza saygımız ve kendisine trajik anma günlerinin ithaf edildiği mesleğimizin öfkesi eklenecek.

Saygılarımızla.