BASIN AÇIKLAMASI

ALİ KARAHASANOĞLU'NU MESNETSİZ VE AĞIR İTHAMLARINDAN DOLAYI TÜM AVUKATLARDAN ÖZÜR DİLEMEYE DAVET EDİYORUZ

Kendisi de bir süre avukatlık yapan Ali Karahasanoğlu, Yeni Akit Gazetesi’nde 11 Kasım 2017 tarihinde yayınlanan köşe yazısında, avukatlara ve avukatlık mesleğine yönelik edep sınırlarını aşan ağır ithamlarda bulunmuştur.

Yazısında avukatlık yaptığı zamanlardan bahseden bu şahsın hukukçuluktan uzak böyle bir yazıyı kaleme almış olmasını anlamak, mümkün değildir.

Yazıda, avukatların ailelerin parçalanmasının müsebbibi gibi gösterilmesi ve 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da yer alan tedbir hükümlerinden avukatların nemalandığından bahsedilmesi, son derece çirkin bir yaklaşımdır.

Avukatlık mesleği bir kamu hizmetidir. Herkesin, bir kamu hizmeti ifa eden avukatlarla ilgili bir iddiada bulunurken durup bir kez daha düşünmesi gerekmektedir.

Yazıda bahsedilen 6284 Sayılı Kanun, ülkemizde yaşanan aile içi şiddet vakalarındaki artışın önüne geçilmesi, özellikle de ekonomik bağımsızlığa sahip olmayan kadınların ‘aile’ kavramı adı altında öldürülmelerinin engellenmesi, istismar edilmeleri ve örselenmelerinin önüne devletin desteğiyle geçmek için çıkarılmıştır. Kanun’un amacı, ‘şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı talep mağduru olan kişilerin ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesidir’.

Hal böyle iken bu Kanun’un aileyi parçaladığını ve bu parçalanmadan da avukatların kazanç sağladığını iddia etmenin nasıl bir zihniyetin ürünü olduğunu tahayyül etmekte zorlanıyoruz.

Yazıda belirtilen, kurtarılması tavsiye edilen ‘aile’nin, eşi tarafından katledilme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış bir kadın ve onun ailesi olduğu düşünülürse bu ailenin gerçek anlamda bir 'aile' olarak kabul edilemeyeceği son derece açıktır.

Bu hususlar yanında, bilindiği üzere, hukuk sistemimizde herkes kendi davasını takip etme imkanına sahiptir. Yani avukatlar olmasa da boşanma davaları olacaktır. Bu nedenledir ki; sığ yaklaşımlarla her türlü hukuki uyuşmazlıktan avukatların sorumlu tutulmasına izin vermeyeceğimizi, tüm ilgililere bir kez daha hatırlatıyoruz.

Karahasanoğlu'na, çirkin ve ağır ithamlarından dolayı tüm avukatlardan özür dilemesi gerektiğini hatırlatıyor; kendisi hakkında yasal yollara da başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI